Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravé tamales a horská vesnička „Králík“, aneb víkendová putování

Příspěvek dvacátý čtvrtý. V další části výletnického seriálu ochutnáme zdravou verzi typicky mexického pokrmu - tamales a vyjedeme do horské vesničky El conejo (Králík).

Po sobotním kurzu v Coatepecu jsme byli pozváni na ochutnávku sladkých tamales. Společně s Reynou, duchovní matkou této neobvyklé pochoutky, jsme naskákali do auta a přesunuli se do nám již známé komunity Laguna, kde nás opět s úsměvem přivítala Rosita (moje osobní učitelka přípravy tortil).

 

video – výuka tortil u Rosity.

 

Reyna se ve své profesi zaměřuje na přípravu výživy pro diabetiky a sportovce. Ještě před čtyřmi lety měla svou vlastní restauraci „Tamaloteca, Arte que nutre“. Byla ale vykradena a dodnes se finančně nepostavila na vlastní nohy. Jak ale sama tvrdí, znovuotevření restaurace se blíží.

Obor, který vystudovala – antropologie, ji zaujal natolik, že se stal základem jejích kuchařských dovedností. Zajímá se totiž o to, jak se stravovali naši, resp. jejich, předkové, kteří netrpěli takovými nemocemi, jakými trpíme my dnes (obezita, cukrovka atd.). Tyto znalosti pak využívá pro svoje „kuchařské experimenty“. Jeden z nich je právě tamal na sladký způsob. To by nebylo nic zvláštního, kdyby byl udělán z kukuřičného těsta (z jakého se tamales běžně připravují). Avšak Reyna pozměnila i základ tohoto typického mexického jídla. Místo kukuřice použila rýži. Přidala guayabu, kokos a jablko a vše smotala do kukuřičného listu. Pro Rositu to byl téměř revoluční nápad. Zdravý a velice chutný tamal. Pro nás to zas takový převrat nebyl. Velice to totiž připomínalo náš rýžový nákyp. Alespoň na chvilku jsem se cítila jako doma. ;)

Dalším z „pracovních výletů“, jak je Imelda s radostí nazývá, byla návštěva horské komunity El Conejo (3200 m.n.m). V této vesničce již nějakou dobu pomáhá Imeldina kamarádka Carla, která nás pochopitelně doprovodila. Cílem výletu bylo nahlédnout do tajů výroby jejich produktů a popřípadě jim nabídnout pomoc zaštítěnou organizací Mujeres Productivas.

Na cestu jsme se vydali hned ráno. Nebyl čas otálet. Komunita není zrovna z těch nejbližších. Navíc nás čekalo docela solidní převýšení. Cestou jsme potkali zástupy pouličních prodejců a taky „obchod“ s vánočními stromky. Nebyl to však ledajaký obchod. Borovicový les lákal nemálo rodin. Zdejší tradicí je si pro borovici přijet až na místo, kde roste. Stačí si vybrat tu nejhezčí a pak si ji za poplatek uříznout vlastními silami. Na její místo je pak nutné vysadit novou. Hezká tradice, že? ;)

 

video – pouliční prodejci před Vánocemi

 

Pak už začala silnice prudce stoupat. Někde v její polovině začala z podkapoty stoupat pára. Podařilo se nám „uvařit“ auto. Museli jsem tedy zastavit a nechat ho chudáka vychladnout. Stoupající pára a bublající voda deroucí se z chladiče ven napovídaly, že si chvilku počkáme. Den byl slunečný, tudíž nám to nijak zvlášť nevadilo. Chlapec, který se opodál bavil naší nastalou situací nám nakonec pomohl a donesl kýbl studené vody. Asi po dvaceti minutách jsme tedy auto zchladili a mohli pokračovat dál.

El Conejo čítá 1500 obyvatel a nachází se pod horou Cofre de Perote (4282 m.n.m.). Prašné cesty brázdí celou vesnici. Podél nich jsou nepravidelně rozseta chudá obydlí. Dorazili jsme těsně před polednem. S úsměvem nás přišla přivítat jedna z místních „produktivních“ žen. Ženy z El Coneja se věnují výrobě „proutěných“ nádob (a klobouků). Využívají k tomu jehličí z borovic, tzn. „materiál“, který si samy mohou nasbírat. Netrvalo dlouho a jedna z nich už držela v ruce pečlivě srovnané jehličí a nit. Začala předváděčka výrobků a malá ukázka procesu výroby.

 

video – produkty z jehličí a začátek jejich výroby

 

Imelda byla nadšena. Na společné schůzi ženám nabídla pomoc své organizace. Ta spočívá v propagaci produktů na facebooku a v obchodech. Stejným způsobem pomáhá všem ostatním ženám. Základem spolupráce je produkt, který ženy vlastními silami vyrobí. Následuje propagace produktu (díky internetu a kamenným obchodům) a zaujme-li, přichází na řadu prodej, který rodinám přináší peníze. Smyslem všeho je, aby se ženy samy dokázaly finančně postarat o sebe i své potomky.

Imelda poté ještě nabídla možnost kurzu výroby krémů. Vzhledem k nadmořské výšce, ve které se vesnice „Králík“ nachází, jsou nejen děti vystaveny silnému slunečnímu záření, které jim poškozuje kůži na obličeji. Krém na opalování je více než potřeba. Imelda okamžitě zareagovala a nedlouho poté, se souhlasem místních, do vesnice vyslala lékařku, která zdejší ženy naučila, jak si takový krém připravit.

Než jsme se vydali na zpáteční cestu, bylo třeba se posilnit. Pozvání jedné z rodin jsme nemohli odmítnout. Usadili jsme se k velkému stolu uprostřed místnosti, která sloužila jako kuchyň, jídelna i ložnice. Desetinásobná matka nám naservírovala čerstvě uvařené maso, fazole, salsu a pochopitelně tortilly. Myslím, že nám dali to nejlepší, co měli. Pohostinnost místních jen potvrzuje další významný rys mexické kultury.

 

 

video – oběd u rodiny v „El Conejo“.

 

---

 

 

 

 

www.united-vision.org

 

 

Autor: Linda Neumayerová | pátek 30.12.2011 5:29 | karma článku: 10,22 | přečteno: 672x
  • Další články autora

Linda Neumayerová

Testy, diplomy a slzy dojetí, aneb velkolepé rozloučení s Mexikem

Příspěvek třicátý šestý. Pomalu ale jistě se pro naše studenty přiblížil den „D“. Jejich dvouměsíční snažení mělo být podrobeno zkoušce, že které doufejme většina vyjde jako vítězové. Psaní testů nikdy nebylo mou oblíbenou částí studia. Se všemi nervózními jsem tak plně soucítila. Ale upřímně, kdo se připravoval na každou hodinu, nemohlo ho v testu nic překvapit.

23.4.2012 v 10:53 | Karma: 9,46 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Kurzy angličtiny v Mexické Papantle

Příspěvek třicátý pátý. Na škole jsme se několikrát setkali s otázkou, zda-li je učitelství posláním. Kdoví, možná, že je, a proto jsme asi tady, a nyní téměř u konce. Spíš než posláním bych naši snahu nazvala touhou pomoci tam, kde je o to zájem. A v Papantle nám zatím všichni dokazují, že zájem opravdu mají.

9.3.2012 v 21:20 | Karma: 8,83 | Přečteno: 700x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Objevování historie a tradic Totonaků

Příspěvek třicátý čtvrtý. Život v cizí zemi není zrovna jednoduchý. Jste tisíce kilometrů od domova a rodiny a jediné, na co se můžete spolehnout jste vy sami, nebo člověk, se kterým cestujete. Zjistila jsem však, že pokud se vydáte za hranice jako dobrovolník, nejste na všechno úplně sami. Lidé, kterým pomáháte, vám to po troškách vrací.

4.3.2012 v 6:06 | Karma: 9,59 | Přečteno: 747x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

El Tajín, památka totonacké kultury a den na pláži

Příspěvek třicátý třetí. Již potřetí během půl roku jsme se „usadili“ a začali pilně pracovat. Do odjezdu nám už tedy zbývá opravdu málo. A upřímně, domů se těším, jak malá holka. Mexiko je hezká země, ve které jsme potkali spoustu krásný lidí, ale přeci jen, doma je doma.

26.2.2012 v 6:14 | Karma: 11,80 | Přečteno: 1215x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Nelehký začátek konce.

Příspěvek třicátý druhý. Úvodní týden plný propagačních snah v poslední komunitě, Papantle, byl za námi. Měli jsme víkend na to se zregenerovat a v pondělí nás čekal den „D“. Kolik asi přijde studentů? V pátek odpoledne jsme si věřili, „Určitě jich bude dost.“ V neděli večer už jsme na vše nahlíželi trochu nijak. Po dvou dnech odpočinku nám přišlo, že na naše pozvání již všichni dávno zapomněli a přijde jen hrstka odvážných.

16.2.2012 v 20:36 | Karma: 9,23 | Přečteno: 749x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Lektorka AJ a ŠJ mířící do Mexika (září 2011), pod hlavičkou organizace UNITED VISION (www.united-vision.org). Bude se věnovat dobrovolnické činnosti - výuka angličtiny efektivní výukovou metodou. Též lektorka vzdělávacího programu "Prvák" (ADRA) pro MŠ, ZŠ a SŠ.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky