Testy, diplomy a slzy dojetí, aneb velkolepé rozloučení s Mexikem

23. 04. 2012 10:53:15
Příspěvek třicátý šestý. Pomalu ale jistě se pro naše studenty přiblížil den „D“. Jejich dvouměsíční snažení mělo být podrobeno zkoušce, že které doufejme většina vyjde jako vítězové. Psaní testů nikdy nebylo mou oblíbenou částí studia. Se všemi nervózními jsem tak plně soucítila. Ale upřímně, kdo se připravoval na každou hodinu, nemohlo ho v testu nic překvapit.

sdetmi.JPG
Posledních pár dní v Papantle bylo opravdu slunných. O to méně se nám chtělo zpět do zimní České Republiky. Měli jsme před sebou ještě pár dní plných nezapomenutelných zážitků. Na předposlední hodiny jsme se vybavily pouze vytištěnými písemkami a s lehkým napětím vyrazili směrem ke škole. Slunce mělo velkou sílu a taková dvacetiminutová procházka Vás zmůže natolik, že si připadáte jako byste ujeli dvacet kilometrů na kole.

Dorazili jsme o něco dříve, a nebyli jsme první. Několik velmi slušně oblečených studentů již vyčkávalo náš příchod. Až jsme se trochu zastyděli. V Mexiku je zvykem se i na písemné testy „hodit do gala“. My jsme však zvolili běžné oblečení (čeká nás totiž ještě slavnostní předávání diplomů a na tuto příležitost bude třeba se hezky obléct – náš šatník však tolika variantami nehýří). Ať tak, či onak, myslím, že si toho studenti ani nevšimli. Někteří si ještě neklidně listovali v sešitě a snažili se zopakovat na poslední chvíli, co šlo.

miguel.JPG
dospely.JPG

Jasně si tyto situace vybavuji ze školy. Dokud přede mnou neležel papír a já nevěděla, co v testu je, byla jsem na omdlení. Všechny studenty a žáčky jsme tedy rozsadili do lavic a rozdali jim písemnou práci. Jediná prosba z naší strany zněla: „Neopisujte!“. Po hodině a půl měla většina dopsáno a poslední studenti své výtvory dokončovali. Měli jsme před sebou velké opravování.

Z mých kurzů prošly všechny děti, které chodily pravidelně na hodiny a vypracovávaly si domácí úkoly. Ty, které na to tak trochu kašlaly, měly v testu problémy a některé bohužel neprošly. I tak jsme se ale s převážnou většinou setkali na velkolepém předávání diplomů.

video – rozhovor dvou žaček

video – rozhovor nejstydlivějších žáčků

video – nejlepší dospěláci

Díky spolupráci s městem, které poskytlo stipendium svým deseti zaměstnancům, jsme měli možnost pro tuto příležitost využít jejich sál. Na poslední setkání s námi se přišlo podívat opravdu velké množství lidí. Spousta z nich nám chtěla dát najevo, že mají o náš projekt zájem a že by velmi rádi brzy přivítali dalšího dobrovolníka, který by v naší práci s nimi pokračoval.

rozlouceni.JPG
diplom.JPG

Předávání diplomů bylo proloženo kulturními vstupy v režii tanečních kroužků, které Zelma na předávání domluvila. Nechyběly ani naše proslovy (na ty si v Mexiku docela potrpí) a slzy dojetí. Papantla se nakonec stala naší „třešničkou na dortu“. Motivovaní studenti a velmi příjemné jednání místních obyvatel si nás získalo. Po všech se nám bude velmi stýskat.

video – proslov na slavnostním rozloučení

Nám už nezbývalo nic jiného, než si sbalit našich „pár švestek“ a vyrazit do metropole, odkud jsme se se slávou vrátili zpět do naší vlasti. Půlrok utekl jako voda, ale vzpomínky nám v srdcích zůstanou napořád.

Los vamos a extraňar. Cuídense mucho, amigos !!!

---

logo_medium.jpg


www.united-vision.org

TEACH – LEARN – CREATE

Autor: Linda Neumayerová | pondělí 23.4.2012 10:53 | karma článku: 9.46 | přečteno: 1281x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 394 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 971
Lektorka AJ a ŠJ mířící do Mexika (září 2011), pod hlavičkou organizace UNITED VISION (www.united-vision.org). Bude se věnovat dobrovolnické činnosti - výuka angličtiny efektivní výukovou metodou. Též lektorka vzdělávacího programu "Prvák" (ADRA) pro MŠ, ZŠ a SŠ.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...