Produktivní žena, Imelda, v akci

6. 02. 2012 19:57:35
Příspěvek třicátý. V pondělí ráno nás sice sluníčko přivítalo, nicméně naše nálada byla odjezdem z Jalcomulca značně ovlivněna. Nedostatek času nám však loučení usnadnil. I tak jsem se emocím neubránila. Kupodivu mne dojala i poslední kodrcavá jízda rozpadajícím se autobusem do Coatepecu.

video – cesta autobusem do Coatepecu

coatepec.JPG
Od sobotního rozloučení se studenty v Coatepecu jsme věděli, že situace v Papantle, po měsíci připrav, není zrovna růžová (shánění ubytování nevyšlo tak, jak jsme doufali a nedostatek studentů pouze zvyšoval naše obavy). Imelda se tedy rozhodla s námi na dva dny
odjet a nechat za sebou spoustu rozdělané práce v Coatepecu. V pondělí dopoledne nás nabrala do svého služebního auta Mujeres Productivas a společně jsme se vydali do Xalapy. Ještě před odjezdem bylo totiž potřeba využít jejích kontaktů. Cesta do Papantly trvá zhruba pět hodin a za tu dobu se dá obvolat spousta lidí. V tu ránu se ze mě stala Imeldina osobní sekretářka, která v průběhu cesty vyřizovala veškerou „korespondenci“.

Video – rozloučení se studenty v Coatepecu, předávání diplomů

busy.JPG
Od chvíle, co se Imelda rozhodla, že s námi vyrazí otevřít novou komunitu, přemýšlela, koho by s sebou vzala jako doprovod na zpáteční cestu. Byla si však vědoma toho, že žádná z „jejích“ žen si nemůže dovolit jen tak odjet a nechat tu práci a děti bez dozoru. Z legrace však zkusila na poslední chvíli napsat Abigail: „Abi, vamos a Papantla!“ To už jsme si to ale šinuli do hlavního města státu Veracruz a odpověď stejně nepřicházela. Asi po půlhodině, k našemu překvapení, začal telefon zvonit. Abigail se spontánně rozhodla, že nás doprovodí, a během chvilky byla schopna si sbalit věci, dojet na autobusové nádraží v Coatepecu a nasednou do „rozklepané plechovky“ směr Xalapa. Neuvěřitelné!

imeldahoupacka.JPG
Po lehkém obědě jsme tedy společně navštívili důležitou spojku, Imeldinu kamarádku Heidi, která nám přislíbila svou pomoc. Během cesty nás informovala o všech svých pokrocích. Abigail převzala můj post a veškeré zprávy z Xalapy do Papantly vyřizovala ona. Cestou jsme dokonce museli zastavit a dobít kredit. Poslaných a přijatých zpráv bylo nespočet. Nakonec se nám tedy poštěstilo zažít Imeldu „v akci“. Často jsme totiž slýchali, že bez Imeldy se nikdy nic pořádně nerozjede. A byla to pravda. Imeldin vliv, schopnosti a známosti jsou opravdu ohromující. Zaúkolovat a zapojit tolik lidí během tak krátké doby bylo obdivuhodné. Z celého snažení vzešly 3 naplánované schůzky a nové ubytování. Klobouk dolů.

sadrianou.JPG
Kolem šesté hodiny jsme byli na místě. S otevřenou náručí nás uvítala Zelma, která zarezervovala místa v nedaleké restauraci na naši první schůzku a současně i večeři. Nijak zvlášť mě nepřekvapilo, že zmíněné dámy se v daný čas neobjevily, resp. neobjevily se vůbec. A tak jsme se rozdělili. Já jsem s Abi zůstala v restauraci, pro případ, že by někdo na schůzku přece jen dorazil. Imelda s Filipem a Zelmou zašli navštívit pro nás důležitou osobu, Adrianu. Usměvavá majitelka prodejny výrobků z vanilky nám dala cenné rady a spojila nás s rodinou, která nám pronajala velmi hezký pokojík nedaleko centra.

Před odjezdem jsme se obávali nejhoršího. Imeldě však stačil necelý den k tomu, aby rozpohybovala řetězec kontaktů natolik, že na jeho konci jsme ulehali s klidným srdcem. Tím však naše práce zdaleka nekončila. Měli jsme před sebou celý týden zařizování a propagace.

---

logo_medium.jpg


www.united-vision.org

TEACH – LEARN - CREATE

Autor: Linda Neumayerová | pondělí 6.2.2012 19:57 | karma článku: 10.53 | přečteno: 636x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 494 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 971
Lektorka AJ a ŠJ mířící do Mexika (září 2011), pod hlavičkou organizace UNITED VISION (www.united-vision.org). Bude se věnovat dobrovolnické činnosti - výuka angličtiny efektivní výukovou metodou. Též lektorka vzdělávacího programu "Prvák" (ADRA) pro MŠ, ZŠ a SŠ.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...