Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zajímavosti z Mexika, Jalcomulca

Kapitola dvacátá sedmá. Když se řekne Mexiko, většině z nás se vybaví sombrero, tequila a tortilly. Každá země má své rysy a některé z nich jsou zkrátka světoznámé. O jiných, ač jsou součástí každodenního života, nemáme ani tušení. Jak vypadají jejich domy? Jak dokáží uživit několikačlennou rodinu? Kde nakupují jídlo? Jak zde žijí důchodci?

Z tak velké země jsem měla možnost poznat jen malý střípek. A právě z tohoto střípku budu vybírat zajímavosti pro tento příspěvek. Zpočátku mě některé místní stereotypy překvapovaly, postupem času si ale člověk zvykne a jen tak něco ho nezaskočí.

První, co mi v Jalcomulcu doslova vyrazilo dech, byl způsob mytí nádobí. Voda z kohoutku tu sice teče (pouze studená, pochopitelně), ale jen proto, aby naplnila kamennou „vodní nádrž“. Z této nádrže pak pomocí plastových mističek poléváte jarem namydlené talíře, hrníčky … Mimochodem, jar si tu většinou namíchají s vodou do kyblíčku, ve kterém je stále připravena drátěnka (houbičky tu skoro nikdo nepoužívá).

Když vám náhodou dojde voda, ať už z kamenné nádrže (což je méně pravděpodobné, pač ji vidíte ubývat), nebo z plastové nádrže, která je vždy umístěna nad koupelnou a slouží ke splachování záchodu, na sprchování a další hygienu, musíte počkat, než na vás „přijde řada“. Vesnice je totiž rozdělena na oblasti. Každá oblast pak může stáčet vodu jen v určitou dobu. A ne vždy teče. Občas se tedy nemůžete osprchovat, protože prostě došla voda. ;)

 

video – exkurze u naší adoptivní rodiny

 

Co se týče teplot a srážek, Jalcomulco patří mezi místa, kde převládá teplé počasí a prší opravdu zřídkakdy. Vzhledem k tomu, že sníh tu nepadá, většina rodin prakticky využívá placatou střechu svého domu na sušení prádla (což u nás nejde). Ušetří to místo a během chvilky, svítí-li slunce, je prádlo suché. Ukázku najdete níže, ve videospotu „prodáváme pečivo“.

Převážná většina obyvatel z vesnice nemá stálé zaměstnání. A tak si alespoň přivydělávají tím, co dokáží připravit doma. Poté vyrazí prodat své umění do ulic. Nejčastěji si takto můžete pořídit sladkou želatinu, plněné chili, tamales nebo pečivo. Základní prodejní pomůckou je obyčejné kolečko. Dá se do něj naskládat cokoliv. Z toho, co jsme tu viděli je jasné, že jeho využití je neomezené.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mezi pouliční prodejce se zařadila i rodina dona Martina. Jeho bratr, Francisco, je totiž pekař. Donedávna však připravoval pouze velmi omezený počet kusů pečiva. Po Vánocích si však zajel pro profesionální šlehač, s jehož pomocí je schopen připravit více těsta a tudíž i více pečiva. Do následného prodeje se zapojila celá rodina. Nejprve doňa Irma v doprovodu svých dětí. Naložila kolečko a vyrazila do ulic, vykřikujíc „Paaan, paaan de huevoooo …“ Jednou jsme si to zkusili s ní:

 

video – prodáváme pečivo

 

Mnoho rodin však prodává to, co sklidí na svých pozemcích. V nabídce najdete zejména ovoce, jako je papaya a mango, kávu a burské oříšky, které se však nejprve musí dostatečně usušit. A k tomu slouží buď drahé sušičky (které samozřejmě nikdo nevlastní) a nebo přírodní cesta – ulice a hodně slunce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud bychom se podívali na to, od kolika let je člověk v Mexiku zapojen do pracovního procesu a kdy odchází do důchodu, nenajdeme žádný limit. Umí-li dítě počítat, může prodávat. Sotva tedy nastoupí do školy, už může pomáhat vydělávat. A jak je to tu s důchodci? Žádné tu nepotkáte. „Starší generace“ je stále pracovně aktivní. Osmdesátiletí stále chodí na svá pole, sklízí a prodávají svou úrodu. Všichni se o sebe dokáží postarat. Je to opravdu obdivuhodné, jak dlouho jsou tu lidé vitální. Neustálý pohyb na vzduchu a kontakt s okolím je udržuje v dobré kondici. Klobouk dolů!

Dalo by se tu najít mnoho věcí, které nás Evropany zaskočí. Nicméně ledacos bychom se od místních lidí mohli i naučit. A přesně o tom je naše putování, poznat jinou kulturu a případně se naučit něco nového.

---

 

 

 

 

www.united-vision.org

TEACH – LEARN - CREATE

 

 

 

Autor: Linda Neumayerová | neděle 15.1.2012 5:54 | karma článku: 13,60 | přečteno: 1151x
  • Další články autora

Linda Neumayerová

Testy, diplomy a slzy dojetí, aneb velkolepé rozloučení s Mexikem

Příspěvek třicátý šestý. Pomalu ale jistě se pro naše studenty přiblížil den „D“. Jejich dvouměsíční snažení mělo být podrobeno zkoušce, že které doufejme většina vyjde jako vítězové. Psaní testů nikdy nebylo mou oblíbenou částí studia. Se všemi nervózními jsem tak plně soucítila. Ale upřímně, kdo se připravoval na každou hodinu, nemohlo ho v testu nic překvapit.

23.4.2012 v 10:53 | Karma: 9,46 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Kurzy angličtiny v Mexické Papantle

Příspěvek třicátý pátý. Na škole jsme se několikrát setkali s otázkou, zda-li je učitelství posláním. Kdoví, možná, že je, a proto jsme asi tady, a nyní téměř u konce. Spíš než posláním bych naši snahu nazvala touhou pomoci tam, kde je o to zájem. A v Papantle nám zatím všichni dokazují, že zájem opravdu mají.

9.3.2012 v 21:20 | Karma: 8,83 | Přečteno: 700x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Objevování historie a tradic Totonaků

Příspěvek třicátý čtvrtý. Život v cizí zemi není zrovna jednoduchý. Jste tisíce kilometrů od domova a rodiny a jediné, na co se můžete spolehnout jste vy sami, nebo člověk, se kterým cestujete. Zjistila jsem však, že pokud se vydáte za hranice jako dobrovolník, nejste na všechno úplně sami. Lidé, kterým pomáháte, vám to po troškách vrací.

4.3.2012 v 6:06 | Karma: 9,59 | Přečteno: 747x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

El Tajín, památka totonacké kultury a den na pláži

Příspěvek třicátý třetí. Již potřetí během půl roku jsme se „usadili“ a začali pilně pracovat. Do odjezdu nám už tedy zbývá opravdu málo. A upřímně, domů se těším, jak malá holka. Mexiko je hezká země, ve které jsme potkali spoustu krásný lidí, ale přeci jen, doma je doma.

26.2.2012 v 6:14 | Karma: 11,80 | Přečteno: 1215x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Nelehký začátek konce.

Příspěvek třicátý druhý. Úvodní týden plný propagačních snah v poslední komunitě, Papantle, byl za námi. Měli jsme víkend na to se zregenerovat a v pondělí nás čekal den „D“. Kolik asi přijde studentů? V pátek odpoledne jsme si věřili, „Určitě jich bude dost.“ V neděli večer už jsme na vše nahlíželi trochu nijak. Po dvou dnech odpočinku nám přišlo, že na naše pozvání již všichni dávno zapomněli a přijde jen hrstka odvážných.

16.2.2012 v 20:36 | Karma: 9,23 | Přečteno: 749x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Lektorka AJ a ŠJ mířící do Mexika (září 2011), pod hlavičkou organizace UNITED VISION (www.united-vision.org). Bude se věnovat dobrovolnické činnosti - výuka angličtiny efektivní výukovou metodou. Též lektorka vzdělávacího programu "Prvák" (ADRA) pro MŠ, ZŠ a SŠ.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky