Zdravé tamales a horská vesnička „Králík“, aneb víkendová putování

30. 12. 2011 5:29:47
Příspěvek dvacátý čtvrtý. V další části výletnického seriálu ochutnáme zdravou verzi typicky mexického pokrmu - tamales a vyjedeme do horské vesničky El conejo (Králík).

Po sobotním kurzu v Coatepecu jsme byli pozváni na ochutnávku sladkých tamales. Společně s Reynou, duchovní matkou této neobvyklé pochoutky, jsme naskákali do auta a přesunuli se do nám již známé komunity Laguna, kde nás opět s úsměvem přivítala Rosita (moje osobní učitelka přípravy tortil).

video – výuka tortil u Rosity.

ochutnavka.JPG
Reyna se ve své profesi zaměřuje na přípravu výživy pro diabetiky a sportovce. Ještě před čtyřmi lety měla svou vlastní restauraci „Tamaloteca, Arte que nutre“. Byla ale vykradena a dodnes se finančně nepostavila na vlastní nohy. Jak ale sama tvrdí, znovuotevření restaurace se blíží.

Obor, který vystudovala – antropologie, ji zaujal natolik, že se stal základem jejích kuchařských dovedností. Zajímá se totiž o to, jak se stravovali naši, resp. jejich, předkové, kteří netrpěli takovými nemocemi, jakými trpíme my dnes (obezita, cukrovka atd.). Tyto znalosti pak využívá pro svoje „kuchařské experimenty“. Jeden z nich je právě tamal na sladký způsob. To by nebylo nic zvláštního, kdyby byl udělán z kukuřičného těsta (z jakého se tamales běžně připravují). Avšak Reyna pozměnila i základ tohoto typického mexického jídla. Místo kukuřice použila rýži. Přidala guayabu, kokos a jablko a vše smotala do kukuřičného listu. Pro Rositu to byl téměř revoluční nápad. Zdravý a velice chutný tamal. Pro nás to zas takový převrat nebyl. Velice to totiž připomínalo náš rýžový nákyp. Alespoň na chvilku jsem se cítila jako doma. ;)

cofre.JPG
Dalším z „pracovních výletů“, jak je Imelda s radostí nazývá, byla návštěva horské komunity El Conejo (3200 m.n.m). V této vesničce již nějakou dobu pomáhá Imeldina kamarádka Carla, která nás pochopitelně doprovodila. Cílem výletu bylo nahlédnout do tajů výroby jejich produktů a popřípadě jim nabídnout pomoc zaštítěnou organizací Mujeres Productivas.

Na cestu jsme se vydali hned ráno. Nebyl čas otálet. Komunita není zrovna z těch nejbližších. Navíc nás čekalo docela solidní převýšení. Cestou jsme potkali zástupy pouličních prodejců a taky „obchod“ s vánočními stromky. Nebyl to však ledajaký obchod. Borovicový les lákal nemálo rodin. Zdejší tradicí je si pro borovici přijet až na místo, kde roste. Stačí si vybrat tu nejhezčí a pak si ji za poplatek uříznout vlastními silami. Na její místo je pak nutné vysadit novou. Hezká tradice, že? ;)

video – pouliční prodejci před Vánocemi

cekame.jpg
Pak už začala silnice prudce stoupat. Někde v její polovině začala z podkapoty stoupat pára. Podařilo se nám „uvařit“ auto. Museli jsem tedy zastavit a nechat ho chudáka vychladnout. Stoupající pára a bublající voda deroucí se z chladiče ven napovídaly, že si chvilku počkáme. Den byl slunečný, tudíž nám to nijak zvlášť nevadilo. Chlapec, který se opodál bavil naší nastalou situací nám nakonec pomohl a donesl kýbl studené vody. Asi po dvaceti minutách jsme tedy auto zchladili a mohli pokračovat dál.

El Conejo čítá 1500 obyvatel a nachází se pod horou Cofre de Perote (4282 m.n.m.). Prašné cesty brázdí celou vesnici. Podél nich jsou nepravidelně rozseta chudá obydlí. Dorazili jsme těsně před polednem. S úsměvem nás přišla přivítat jedna z místních „produktivních“ žen. Ženy z El Coneja se věnují výrobě „proutěných“ nádob (a klobouků). Využívají k tomu jehličí z borovic, tzn. „materiál“, který si samy mohou nasbírat. Netrvalo dlouho a jedna z nich už držela v ruce pečlivě srovnané jehličí a nit. Začala předváděčka výrobků a malá ukázka procesu výroby.

video – produkty z jehličí a začátek jejich výroby

kosiky.JPG
Imelda byla nadšena. Na společné schůzi ženám nabídla pomoc své organizace. Ta spočívá v propagaci produktů na facebooku a v obchodech. Stejným způsobem pomáhá všem ostatním ženám. Základem spolupráce je produkt, který ženy vlastními silami vyrobí. Následuje propagace produktu (díky internetu a kamenným obchodům) a zaujme-li, přichází na řadu prodej, který rodinám přináší peníze. Smyslem všeho je, aby se ženy samy dokázaly finančně postarat o sebe i své potomky.

Imelda poté ještě nabídla možnost kurzu výroby krémů. Vzhledem k nadmořské výšce, ve které se vesnice „Králík“ nachází, jsou nejen děti vystaveny silnému slunečnímu záření, které jim poškozuje kůži na obličeji. Krém na opalování je více než potřeba. Imelda okamžitě zareagovala a nedlouho poté, se souhlasem místních, do vesnice vyslala lékařku, která zdejší ženy naučila, jak si takový krém připravit.

obed.JPG
Než jsme se vydali na zpáteční cestu, bylo třeba se posilnit. Pozvání jedné z rodin jsme nemohli odmítnout. Usadili jsme se k velkému stolu uprostřed místnosti, která sloužila jako kuchyň, jídelna i ložnice. Desetinásobná matka nám naservírovala čerstvě uvařené maso, fazole, salsu a pochopitelně tortilly. Myslím, že nám dali to nejlepší, co měli. Pohostinnost místních jen potvrzuje další významný rys mexické kultury.

video – oběd u rodiny v „El Conejo“.

---

logo_medium.jpg


www.united-vision.org

Autor: Linda Neumayerová | pátek 30.12.2011 5:29 | karma článku: 9.88 | přečteno: 672x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 446 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 971
Lektorka AJ a ŠJ mířící do Mexika (září 2011), pod hlavičkou organizace UNITED VISION (www.united-vision.org). Bude se věnovat dobrovolnické činnosti - výuka angličtiny efektivní výukovou metodou. Též lektorka vzdělávacího programu "Prvák" (ADRA) pro MŠ, ZŠ a SŠ.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...