Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Produktivní žena Abigail a nové zdravotní komplikace?

Příspěvek dvacátý první. Náš pobyt v malebné vesničce Jalcomulco se přehoupl do své druhé půle. Ani jsme se nenadáli a Vánoce už klepou na dveře. Jediné, co nám však vánoční atmosféru připomíná, je výzdoba na domech a obchodech. Zimy a sněhu se tu nedočkáme, což nám zas až tolik nevadí. ;) Myslela jsem si, že to budu snášet hůř. Na stýskání ale zatím není čas. Když nepracujeme, navštěvujeme členky organizace Mujeres Productivas v jejich komunitách. Máme tak jedinečnou možnost vidět a poznat, čím vším je možné se v Mexiku uživit. A možností je mnoho.

Produktivní ženy vznikly před šesti lety. Původně vládní projekt, na který Imelda dohlížela, po půl roce fungování vyčerpal své finanční prostředky a nové nebyly „přiklepnuty“. Jednalo se o pomoc ženám z chudých komunit. Hlavním cílem bylo naučit je, nebo pomoct jim rozvíjet něco, co je uživí. S penězi, které byly vládou poskytnuty, se tak samy mohly zasloužit o příjem peněz do rodiny. Bohužel, díky nedostatku financí zůstaly tyto ženy na holičkách. Imelda se ale rozhodla, že v chudých oblastech bude pomáhat dál. Místo peněz od vlády tak získávaly peníze přímo od Imeldy. Postupem času se otevřel první obchod Mujeres Productivas, ve kterém se prodávaly jednotlivé výrobky a organizace začala vzkvétat. Po šesti letech existence mají Produktivní ženy tři obchody v regionu (jeden je dokonce přímo v Jalcomulcu), zvučné jméno v médiích a tisíce fanoušků na facebooku.

Členek organizace už je celá řada. Každá se věnuje něčemu jinému. Najdete mezi nimi snad všechny druhy práce - od masáží přes přípravu jídla až k ručním pracím. Avšak nechybí ani lékařky. A jednou z nich je právě Abigail.

Abigail vystudovala obor zubní lékař a dva roky po ukončení studií měla svou vlastní ordinaci. Pak se ale provdala. Její manžel byl z venkova a nepřál si, aby Abi pracovala. Vzdala se tak své profese a stala se z ní žena a hlavně matka v domácnosti. Péče o děti jí zabrala nejvíce času, nicméně začala se věnovat i jiným činnostem, jako je výroba domácího sýru nebo jogurtu (tím v současnosti přispívá v Produktivních ženách). Po patnácti letech však manželství ztroskotalo a jednačtyřicetiletá trojnásobná matka se musela postavit na vlastní nohy.

Přestěhovala se s dětmi zpět ke své matce, kde zůstala i její ordinace. Po mnoha letech se tak mohla vrátit k tomu, co chtěla dělat celý život. S úsměvem na tváři tvrdí, že je z jedné čtvrtiny zubařka, z jedné čtvrtiny je „mujer productiva“, ale ze dvou čtvrtin je matka (což je to nejnáročnější „zaměstnání“). Je to opravdu obdivuhodná žena. Zajistit tři dospívající děti a pomoct i své matce je v Mexiku téměř nadlidský výkon. Kromě prodeje svých vlastních výrobků (které se též nabízejí v obchodech Mujeres Productivas) a péče o své pacienty, ještě navíc vyučuje dospělé studenty dálkového studia. Každou neděli tak předává své znalosti z biologie a chemie lidem, kteří neměli možnost dostudovat v mládí.

S Abi jsme se potkali hned druhý den po našem příjezdu. Naprosto neznámá mladá „slečna“ s dlouhými havraními vlasy a upřímným úsměvem, takový na mě udělala dojem. Tipovala jsem ji na čerstvých třicet let. Když však při další návštěvě přivezla i svoji jedenáctiletou dceru, nestačila jsem se divit.

I Abi se stala jednou z našich (resp. Filipových) studentek. Hned od začátku bylo vidět, že je to inteligentní žena a že jí to „pálí“. Zpočátku to pro mě byla jedna z mnoha žen, které vstoupily do kurzu. Tehdy jsem ještě neměla ponětí o tom, že v budoucnu budu potřebovat její pomoc. První zdravotní karambol, který jsem si v Mexiku prožila byla „Montezumova pomsta“ asi čtrnáct dní po příjezdu (více v článku Filipa Šeny - Horečka a stěhování). Od té doby byl naštěstí víceméně klid. Avšak nic netrvá věčně. Další zdravotní problém byl na obzoru. A pomoc od Abigail byla více než vítána …

(pokračování příště ;))

 

 

---

 

 

 

 

 

www.united-vision.org

 

Autor: Linda Neumayerová | úterý 13.12.2011 18:33 | karma článku: 10,78 | přečteno: 1071x
  • Další články autora

Linda Neumayerová

Testy, diplomy a slzy dojetí, aneb velkolepé rozloučení s Mexikem

Příspěvek třicátý šestý. Pomalu ale jistě se pro naše studenty přiblížil den „D“. Jejich dvouměsíční snažení mělo být podrobeno zkoušce, že které doufejme většina vyjde jako vítězové. Psaní testů nikdy nebylo mou oblíbenou částí studia. Se všemi nervózními jsem tak plně soucítila. Ale upřímně, kdo se připravoval na každou hodinu, nemohlo ho v testu nic překvapit.

23.4.2012 v 10:53 | Karma: 9,46 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Kurzy angličtiny v Mexické Papantle

Příspěvek třicátý pátý. Na škole jsme se několikrát setkali s otázkou, zda-li je učitelství posláním. Kdoví, možná, že je, a proto jsme asi tady, a nyní téměř u konce. Spíš než posláním bych naši snahu nazvala touhou pomoci tam, kde je o to zájem. A v Papantle nám zatím všichni dokazují, že zájem opravdu mají.

9.3.2012 v 21:20 | Karma: 8,83 | Přečteno: 700x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Objevování historie a tradic Totonaků

Příspěvek třicátý čtvrtý. Život v cizí zemi není zrovna jednoduchý. Jste tisíce kilometrů od domova a rodiny a jediné, na co se můžete spolehnout jste vy sami, nebo člověk, se kterým cestujete. Zjistila jsem však, že pokud se vydáte za hranice jako dobrovolník, nejste na všechno úplně sami. Lidé, kterým pomáháte, vám to po troškách vrací.

4.3.2012 v 6:06 | Karma: 9,59 | Přečteno: 747x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

El Tajín, památka totonacké kultury a den na pláži

Příspěvek třicátý třetí. Již potřetí během půl roku jsme se „usadili“ a začali pilně pracovat. Do odjezdu nám už tedy zbývá opravdu málo. A upřímně, domů se těším, jak malá holka. Mexiko je hezká země, ve které jsme potkali spoustu krásný lidí, ale přeci jen, doma je doma.

26.2.2012 v 6:14 | Karma: 11,80 | Přečteno: 1215x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Nelehký začátek konce.

Příspěvek třicátý druhý. Úvodní týden plný propagačních snah v poslední komunitě, Papantle, byl za námi. Měli jsme víkend na to se zregenerovat a v pondělí nás čekal den „D“. Kolik asi přijde studentů? V pátek odpoledne jsme si věřili, „Určitě jich bude dost.“ V neděli večer už jsme na vše nahlíželi trochu nijak. Po dvou dnech odpočinku nám přišlo, že na naše pozvání již všichni dávno zapomněli a přijde jen hrstka odvážných.

16.2.2012 v 20:36 | Karma: 9,23 | Přečteno: 749x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Lektorka AJ a ŠJ mířící do Mexika (září 2011), pod hlavičkou organizace UNITED VISION (www.united-vision.org). Bude se věnovat dobrovolnické činnosti - výuka angličtiny efektivní výukovou metodou. Též lektorka vzdělávacího programu "Prvák" (ADRA) pro MŠ, ZŠ a SŠ.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky